De ezel

Al meer dan 5000 jaar is de ezel de onvermoeibare metgezel van de mens. 
Vandaag heeft het dier de reputatie om traag en koppig te zijn. Het is nochtans vooral een uitzonderlijk moedig en gewillig dier. De ezel is een slim en intuïtief dier dat absoluut weigert om iets te doen als het gevaar vreest.

 Na een scherpe daling van de ezelpopulatie aan het begin van de 20e eeuw door de mechanisatie van de landbouw, zien we de laatste jaren in ons land dat de ezel weer zijn intrede doet. Door zijn robuustheid is het dier de ideale werkkracht voor boeren en tuinders die vasthouden aan de traditionele landbouwmethoden. De terugkeer van de ezel hebben we eveneens te danken aan de huidige trend van gezinswandelingen, een ontspanningsactiviteit waarbij de ezel wordt gebruikt als metgezel en ideaal lastdier.  


Al behoort de ezel tot de paardachtigen, hij verschilt op heel wat punten van het paard. De ezel is over het algemeen kleiner van gestalte, heeft een grotere schedel, een dikkere vacht, kortere en meer rechtopstaande haren, grote oren en smallere hoeven.

Zijn staart met korte haren eindigt op een lange pluim. Zelfs zijn stem is eigen aan zijn soort: de ezel balkt.

Bij de meeste ezels heeft de punt van de snuit en de buik een lichte kleur. Ze hebben wit-omrande ogen, waardoor ze zo een zachte look hebben die door auteurs vaak wordt beschreven.

 

Bezoek onze online winkel

Zepen en cosmetica met ezelinnenmelk